CASE STUDY

Restorative | Refurbishment of the A&E Department

Following the outbreak of the Coronavirus pandemic, Avrenim Developments were commissioned by Liverpool NHS Foundation Trust to implement changes to the design and usability of the emergency department and its facilities.  The brief was to install 26Nr new isolation bays across all the departments. The bays are designed to house both Covid and potential Covid patients. 

The project involved the engagement of a team to design and to strategically plan the complete refurbishment of all the major departments and facilities to bring them to an Infection control approved environment. This involved a series of mechanical, electrical & building engineers collated through our highly knowledgeable and experienced teams. 

Avrenim Developments worked closely with all key stakeholders within the NHS Trust and with the aid of a specialist team of designers, we pulled together a complete design. This enabled us to provide a unique design solution which was then proposed to all heads of the major departments and key stakeholders, and with Avrenim Development’s wealth of knowledge and experience of the existing healthcare environment we were able to propose alterations to achieve all the logistical and technical interfaces to make this project a success. 

Significant planning of the logistics were required as the works were to be carried out in a live working emergency department. Working closely with all key stakeholders for the departments, we agreed a phased completion of the works spanning over a 10 month period. Our team of installers were able to commit to the Trust requirements surrounding the working obstacles within the project.

CLIENT

The Royal Liverpool and Broadgreen NHS Trust

PLACE

The Royal Liverpool University Hospital

Estates House, 50A Prescot Street,

Liverpool L7 8YE

TYPE OF WORK

Refurbishment

BUDGET

£1 500 000

DURATION

40 weeks

Challenge

Working with in a live Emergency Department during the Coronavirus Pandemic.

Solution

Strategic planning has been required throughout and has required a high volume of design and weekly progress meetings in order to meet both Trust and Avrenim’s objectives, this enabled our installation teams to meet programme and operational targets. 

Result

A critical project was able to be delivered during the Coronavirus pandemic.

“The Avrenim team project managed the full refurbishment of one of our large open planned clinics at the Dental Hospital in Summer 2018. Despite the extremely challenging timeframe and complexity of maintaining our services for patients whilst significant work was undertaken, Ray Doyle, Project Manager, not only delivered on time but engaged the hospital team throughout. I am delighted with our new facility and would like to thank Ray and the team for their professionalism and fantastic result!”

Lisa Marginier

General Manager Liverpool University Dental Hospital